ZORG &
HYGIëNE

PERSOONlijk & Uniek Design

'De zorgsector moet verduurzamen’ is een kreet die we met enige regelmaat op het nieuws voorbij horen vliegen. Diverse zorginstellingen leveren hier al een bijdrage aan door middel van het gebruik van elektrische auto’s in plaats van benzine auto’s én het aanbieden van duurzame voeding in de horecagelegenheden. Maar heb je ook wel eens nagedacht over de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot het verduurzamen van de bedrijfskleding? 


Designer Peter Schijvens voelt het als zijn plicht om unieke bedrijfskleding te ontwerpen die aansluit bij de wensen en behoeften van de mensen die zich dag in dag uit weer voor anderen inzetten.







“Ontwerpen maken voor de zorgsector, is uitdagender en ingewikkelder dan ik had gedacht. Maar met een lach op mijn gezicht neem ik elke nieuwe opdracht aan, om weer te herzien waar de kansen liggen. Met ons team van productontwikkelaars hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt om een sterke basis neer te zetten en ook de zorgsector van al haar wensen te voorzien.”

'Jij zorgt voor anderen. Wij zorgen voor jou!'

"Het belangrijkste doel van jou als medewerker in de zorg is het bieden van ondersteuning aan mensen die (deels) niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Dankzij jouw hulp kunnen mensen bijvoorbeeld nog thuis wonen en zo zelfstandig mogelijk hun leven leiden.”

“Ondanks dat het tijdens jouw werkdag vooral om anderen draait is het toch wel fijn om jezelf prettig en comfortabel te voelen in je werkoutfit. Wij denken natuurlijk graag mee, maar ook jouw persoonlijke expertise mogen wij niet vergeten, jij bent tenslotte de ervaringsdeskundige op dit gebied. Daarom kun je bij ons meedenken over het ontwerp middels een werkgroep! Wanneer ik een eerste opzet maak, geniet ik altijd van de opmerkingen van deze werkgroep. Als de ontwerpen door de werkgroep zijn gekozen dan bestaat de mogelijkheid om het voltallige personeel daar ook nog eens haar mening over te laten geven door middel van bijvoorbeeld een modeshow. Dit is een spannend moment, kiezen ze voor één van de ontwerpen of schieten ze het helemaal af?”

“Naast het ontwerp van de kleding spelen de materialen natuurlijk ook nog een belangrijke rol. Met de stijgende vraag naar een duurzamere samenleving kunnen wij niet achterblijven. Wij laten je kennismaken met nieuwe, in veel gevallen recyclebare grondstoffen, weg van het traditionele.”

“You can’t look at the competition and say you’re going to do it better. You have to look at the competition and say you’re going to do it differently.”

– Steve Jobs

“Een duurzaam product, met een leuke uitstraling en functioneel ontwerp is erg mooi maar vooral uitdagend om te ontwikkelen. Juist daarom durven wij nieuwe modellen te presenteren en een tuniek er niet uit te laten zien als een tuniek.”

Nieuwe bedrijfskleding?

LET OP HET VOLGENDE 

1.

De kleding moet aansluiten bij de huisstijl kleuren

2.

Plaats overheersende kleuren niet op een (te) groot deel van de kleding

3.

Zoek de juiste balans tussen de kleuren wanneer u meerdere kleuren wilt gebruiken om een zuurstok effect te voorkomen

4.

Het logo (of een combinatie van logo’s, bijvoorbeeld 2x35 cm2) moet op ieder kledingstuk minimaal een oppervlakte van 70 vierkante centimeter innemen om in aanmerking te komen voor belastingaftrek

5.

Laat medewerkers meebeslissen, dit zorgt ervoor dat het uniform letterlijk ‘gedragen’ wordt onder het personeel

Designer Peter Schijvens is verantwoordelijk voor de eerste stap in het proces van productontwikkeling. Samen met de klant maakt hij een ontwerp dat past bij de wensen van de klant. Na het vaststellen van het definitieve ontwerp gaan de collega’s van de productontwikkeling bij verschillende leveranciers op zoek naar de beste stof, kleur en kwaliteit voor de kleding. Bij de meest geschikte leverancier wordt een proto sample gemaakt.


Aan de hand van dit sample kan gecontroleerd worden of de vertaling van de tekening naar product is wat het moet zijn. De kleding wordt onder andere gecontroleerd op kleuren, artworks, pasvorm, stikwerk en de verpakking en labeling. Tegelijkertijd wordt de kleur op laboratoriumschaal ontwikkeld en het maken van het doek en het sourcen naar de juiste fournituren (knopen, garen, ritssluitingen et cetera) in werking gezet.



Lees hier het gehele interview met onze afdeling Productontwikkeling.

BIJ(DRAGEN)

Hoe leuk is het als jij je eigen dienstkleding mag kiezen? De medewerkers van De Riethorst Stromenland mochten kiezen uit drie unieke kledinglijnen, ontworpen door de designer van Groenendijk. Waar collega's de show stalen op de catwalk, konden de toekomstige dragers hun stem uitbrengen op de kledinglijn die zij het mooist vonden. Met veel enthousiasme werden de shows bijgewoond en na de laatste show werden alle stemmen geteld. De winnende kledinglijn B kreeg meer dan 50 procent van de stemmen en is in productie genomen. Nu dragen de collega’s van De Riethorst Stromenland letterlijk de identiteit van hun organisatie.