EDUCATIE &
overheid

  DOUANE       

Binnen de Douane worden de ruim 3000 medewerkers van de diverse afdelingen in het nieuw gestoken. Het uniform is ontworpen door Mart Visser en in de maand oktober zijn wij met de pasbus op diverse locaties geweest om te zorgen voor de juiste maatname bij alle medewerkers.

Het pakket bestaat uit:

41 unieke artikelen waarop ruim 90.000 mouwbadges en 80.000 transfers zijn aangebracht. 


Op het colbert komen 13 goudkleurige knopen, in totaal zijn er dus zo'n 50.000 van deze knopen nodig! 

Als de brandweer

Designer Peter Schijvens heeft de nieuwe kleding van de Brandweer Haaglanden ontworpen en inmiddels hebben wij de IE (Intellectueel Eigendom) rechten overgedragen aan het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) voor het operationeel uniform van de Brandweer. Door deze overdracht komt de kleding beschikbaar voor alle korpsen in Nederland. IFV is de landelijke ondersteuningsorganisatie voor de veiligheidsregio’s en hun veiligheidspartners.


Heb jij ze al gespot in nieuwe uniform? 

Wat weet jij over duurzaamheid?

De laatste tijd wordt het bewustzijn over een groene wereld steeds belangrijker. Zo luidt de stelling: een groene generatie vraagt om duurzame educatie. Dit houdt in dat het in het onderwijs belangrijk is om te leren hoe we met zijn allen een groene samenleving kunnen creëren.

1.

Is LED-verlichting beter voor het milieu dan andere verlichting?

A. Ja

B. Nee

C. Dit maakt geen verschil 

2.

Welk van de volgende twee stellingen is juist?


A. Recyclen is beter dan verbranden aangezien het grondstoffen spaart: bijvoorbeeld bomen voor papier, aardolie voor plastic, (zeldzame) metalen voor apparaten en blik.
B. Recyclen zorgt voor meer broeikasgassen dan verbranden.

3.

Bij welk afval moet een melkpak weggegooid worden?

A. Papier
B. PMD
C. GFT

4.

Waar staat PMD voor?

A. Papier, Metalen, Dikke verpakkingen
B. Plastic, Mixed verpakkingen, Drankkartons
C. Plastic, Metalen, Drankkartons

5.

Voor de route Amsterdam – Parijs (510 kilometer) stoot je met de trein zo’n 8 kg CO2 per reiziger uit. Hoeveel CO2 stoot je per reiziger uit wanneer je deze route met het vliegtuig maakt?


A. 32 kg
B. 44 kg
C. 75 kg

6.

Met hoeveel procent moet de CO2 uitstoot in Nederland in 2030 (ten opzichte van 1990) zijn teruggedrongen?

A. 45%
B. 49%

C. 20%

QUIZ

CHECK HIER DE ANTWOORDEN! 

Binnenkijken bij de afdeling productontwikkeling

Binnen de afdeling Productontwikkeling bij Groenendijk Bedrijfskleding wordt altijd gezocht naar de beste kwaliteitsproducten welke zorgvuldig getest en gecontroleerd worden. De afdeling focust zich op de ontwikkeling en controle van klantspecifieke collecties en de eigen collectie die gevoerd worden onder het label From Scratch. De eerste stap naar nieuwe bedrijfskleding is het vaststellen van een ontwerp. Vervolgens worden er een hoop stappen gezet in het proces totdat de kleding uiteindelijk uitgeleverd wordt aan de klant. In dit artikel worden de werkzaamheden van de afdeling Productontwikkeling en het belang hiervan toegelicht. 


VAN ONTWERP OP PAPIER TOT ECHT ONTWERP

Designer Peter Schijvens is verantwoordelijk voor de eerste stap in het proces van productontwikkeling. Samen met de klant maakt hij een ontwerp dat past bij de wensen van de klant. Na het vaststellen van het definitieve ontwerp gaan de collega’s van de productontwikkeling bij verschillende leveranciers op zoek naar de beste stof, kleur en kwaliteit voor de kleding. Bij de meest geschikte leverancier wordt een proto sample gemaakt.

Aan de hand van dit sample kan gecontroleerd worden of de vertaling van de tekening naar product is wat het moet zijn. De kleding wordt onder andere gecontroleerd op kleuren, artworks, pasvorm, stikwerk en de verpakking en labeling. Tegelijkertijd wordt de kleur op laboratoriumschaal ontwikkeld en het maken van het doek en het sourcen naar de juiste fournituren (knopen, garen, ritssluitingen et cetera) in werking gezet.

CONTROLE

Wanneer uiteindelijk vrijwel alles gereed is om de volledige productie te starten ontvangt de afdeling nog een pre production sample. Dit sample gaat ook voor akkoord naar de klant. Na formeel akkoord wordt de productie gestart.

EN NOG MEER CONTROLE 

Wanneer de productie bezig is en voordat de grote bulk opgestuurd wordt, wordt er nog een laatste sample opgevraagd; een shipping sample. Hierop wordt de allerlaatste check uitgevoerd en wordt gekeken of alles echt naar wens is. Met dit sample worden ook de wastesten uitgevoerd om zo te controleren of de wasvoorschriften kloppen. 

Wanneer de volledige bestelling in huis is, wordt een laatste steekproefcontrole uitgevoerd zodat de laatste onzekerheid wordt weggenomen, de klant tevreden is en de eindgebruiker met plezier in zijn of haar kleding werkt.

HET BELANG VAN GOEDE CONTROLE

Op alle binnengekomen goederen wordt een ingangscontrole uitgevoerd. De intensiteit van deze controle is afhankelijk van de ordergrootte. Aan de hand van de vastgestelde normen binnen de AQL (Acceptance Quality Level) worden er een X aantal willekeurige stuks gecontroleerd. Collega Nelianne is inmiddels ruim 23 jaar werkzaam in de ontwikkeling en controle van kleding waarvan de afgelopen vijf jaar bij Groenendijk. Laatst kwam zij (gelukkig voor de eerste keer en hopelijk laatste keer) een afgebroken naald tegen in een kledingstuk. Fouten die helaas vaker voorkomen zijn scheve prints en een slechte afwerking. Dit maakt duidelijk dat een zorgvuldige controle uitermate belangrijk is. Hiermee wordt de kans op foute leveringen aanzienlijk minder en de kwaliteit neemt toe.

HET TEAM EN RECENTE PROJECTEN

Naast Nelianne horen Nicolien, Brigitte en Peter onder aansturing van Jaap bij het team. Ook werkt stagiaire Cindy op het moment mee. Omvangrijke projecten zijn het meest uitdagend voor de afdeling. Voor zorginstelling Pieter van Foreest hebben zij zich bijvoorbeeld bezig gehouden met alles van A tot Z, het begint bij het maken van het ontwerp door designer Peter Schijvens, het continu optimaliseren van de stoffen, verbeteren van de kleuren tot aan de laatste controle voor de kleding uitgeleverd wordt.


Het meest recente grote project waar de afdeling druk mee is, is het project voor de Douane. De 3000 medewerkers binnen de verschillende afdelingen van de Nederlandse Douane worden in 2020 in het nieuw gestoken.