De drang naar verbetering is de drijvende kracht achter innovatieve producten. Duurzaamheid is meer dan enkel een productidee. Naast de milieu impact die Groenendijk heeft door het produceren van kleding, hebben we ook impact door onze bedrijfsvoering. Op deze milieu impact hebben wij direct invloed, hier moeten wij dus de juiste keuzes maken. Over 2018 hebben we weer nieuwe stappen gezet.

Energieverbruik, transport, verpakkingsmaterialen, retourstromen en het wagenpark creëren de meeste impact. Onze richtlijnen en processen blijven we ontwikkelen. Op gebied van duurzaamheid en circulariteit zien wij heel veel initiatieven ontstaan. Er wordt prioriteit gegeven aan de onderwerpen waar Groenendijk impact op heeft of gebeurtenissen die in onze keten plaatsvinden. Door de uitgesproken mening over duurzaamheid weet iedereen in onze organisatie wat de kaders zijn waarbinnen gehandeld moet worden.

Investeringen

Investeringen dragen bij aan onze duurzame bedrijfsvoering en hebben oog voor de omgeving om ons heen. We streven naar samenwerkingen met lokale partijen om een positief economisch effect te creëren in de omgeving waarin wij actief zijn. In 2018 is gestart met de verbouwing van ons nieuwe bedrijfspand. Er is bewust gekozen om dit te doen met bedrijven uit de regio.

Social return

Wanneer het kan zet Groenendijk bij logistieke projecten medewerkers in met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen wij in samenwerking met FermWerk. Doordat ons distributiecentrum naast FermWerk is gevestigd, is het mogelijk om veel taken samen op te pakken. Op logistiek gebied is dit bijvoorbeeld het uitleveren van verkooporders, retourname, controleren goederen, bijvullen van artikelen en tellingen. Over 2018 hadden hierdoor gemiddeld 20 personen per dag een dagbesteding.


In 2019 wordt de samenwerking met FermWerk verder uitgebreid met meer facilitaire werkzaamhede. Catering, schoonmaak, technische diensten en groenvoorziening zijn daarvan voorbeelden. Over 2018 hadden we daarnaast drie personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in vaste dienst. Ook hadden we weer samenwerkingen met scholen in de omgeving, zo werkte er iedere vrijdagochtend een groep scholieren in het magazijn om praktijkervaring op te doen en zijn er verschillende stageplekken ingevuld.


Energieverbruik

In ons energiegebruik willen we volledig zelfvoorzienend zijn. Op ons dak hebben we zonnepanelen en we kopen 100% Hollandse windenergie. Met de verbouwing van ons nieuwe bedrijfspand zijn in 2018 allerlei maatregelen genomen die pas in 2019 écht operationeel zullen zijn. Zo zal het aantal zonnepanalen op ons bedrijfspand worden uitgebreid. Ook zijn we overgestapt op een koude- en warmteopslag. Dit zijn twee bronnen diep in de grond, 45 en 65 meter, waarmee ons pand wordt verwarmd. Ons energieverbruik daalt daarmee tot wel 80%. Door de volledig duurzame energievoorziening hebben we de CO2 footprint van onze energiestromen gereduceerd.

Wagenpark

Elk jaar monitoren wij het verbruik van ons wagenpark. Onze ambitie is om dit elk jaar te verlagen. Bij de aanschaf van nieuwe personenauto’s wordt sinds half 2018 gekozen voor een elektrische variant. Zo zijn er in de laatste maanden van 2018 alweer 5 elektrische auto's bijgekomen. Elk jaar monitoren wij het verbruik van ons wagenpark. Wij zijn een groeiend bedrijf, het is dus een uitdaging om dit in absolute zin te verlagen. Ten opzichte van 2017 is in 2018 ons brandstofverbruik met 5% gedaald.


Wij vinden dat elektrische auto’s niet opgeladen moeten worden met "vervuilende" energie. Onze oplaadpunten worden voorzien van energie afkomstig van onze zonnepanelen en ingekochte windenergie.

Transport

Naar de klant versturen we onze producten met een vaste transporteur. We kiezen voor een partij die actief werkt aan het reduceren van haar negatieve impact. In 2018 zijn we nog actiever geworden in het stimuleren van bestelramen bij klanten. Dit vermindert de logistieke bewegingen.


Na een testfase is in 2018 de verzendzak volledig geïmplementeerd.

Verpakkingsmaterialen

Onze verpakkingsmaterialen moeten zoveel mogelijk van gerecycled materiaal gemaakt zijn. Waar dit niet mogelijk is, zullen wij het meest duurzame alternatief met onze toeleverancier bespreken en voor deze keuze gaan. Over 2018 hebben we alleen maar FSC karton ingekocht. Daarnaast reduceren wij het gebruik van verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk door producten gezamenlijk in te pakken en een zo klein mogelijke doos of zak te gebruiken bij verzending. Dit blijven wij steeds innoveren.


In 2017 is onderzoek gedaan naar hoe we zo efficiënt mogelijk kunnen transporteren en verzenden. Duurzaamheid en gebruiksgemak waren de uitgangspunten. Uiteindelijk zijn er twee oplossingen gekomen: een verzenddoos en een verzendzak. De verzendzak is van plastic. Hier moesten we dus even over nadenken. Toch heeft de zak ook voordelen:

  • Geen “luchttransport”. Dus minder ruimtegebruik tijdens het vervoer. Meer pakketjes in een vrachtwagen. Dus uiteindelijk minder CO2 uitstoot;
  • De verzendzakken zijn geseald waardoor in één oogopslag te zien is of de verzendverpakking beschadigd is of opengemaakt;
  • Door een scheurstrip en een extra plakrand is het zeer eenvoudig om het product in dezelfde verpakking te retourneren wanneer het niet het juiste product is.

Circulaire verbouwing

Groenendijk heeft deelgenomen aan de Community of Practice Circulair (ver)bouwen van MVO-Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat ons nieuwe bedrijfspand circulair is verbouwd.


Begin 2018 is het pand volledig gestript. Voor het nieuwe design is eerst gekeken welke materialen zich allemaal al bevonden in het oude pand. Bijna alle materialen zijn opgeslagen en vervolgens her ingezet in het gebouw. Zo zijn de houten binnenkozijnen voorzien van brandwerend glas en ingezet als afscheiding tussen het atelier, de afdeling bedrukking en het magazijn. Ook zijn juist ‘oude’ aluminium kozijnen gewrapt en herplaatst in de gevel. Al het glas is teruggeplaatst in de kozijnen.

Het systeemplafond is volledig weggehaald en gebruikt als gevelvulling en isolatie. Alle isolatie is in ons bedrijfspand hergebruikt en indien nodig aangevuld met oud textiel. In 2019 wordt het buitenterrein ingericht met meubels gemaakt van oude kleding. Het terrein gaat zelfs verlicht worden door lantaarnpalen die gefabriceerd zijn van textiel.

“We zijn bewust een bestaand pand betrokken aan de rand van Woerden. Het pand was niet geschikt voor onze bedrijfsvoering, maar had wel de mogelijkheid daartoe. We zijn opzoek gegaan naar bedrijven die onze circulaire visie deelden. Door alle kennis te bundelen is een vooruitstrevend circulair plan ontstaan. Zo is direct gekozen voor een Warme- Koudeopslag. Er zijn twee bronnen geslagen op 45 en 65 meter voor warmte en koude opslag. Dit bespaart ons 80% aan energieverbruik”

Marien Groenendijk | Algemeen Directeur

Technologische innovaties

Ons nieuwe magazijn is circa 10.000m² groot. Er is veel aandacht besteed aan de routing. Dit zorgt ervoor dat orders zo min mogelijk afstand afleggen en daardoor snel door het magazijn gaan. Er is een rollenbaansysteem dat zorgt voor het interne transport tussen het magazijn en bewerkingsafdelingen zoals het atelier en bedrukking. Orders worden automatisch gesorteerd en komen op de juiste plek terecht.  Ook op het gebied van opslagmethoden zijn er innovaties doorgevoerd. Er zijn traditionele methoden als pallet-, grootvak-, en kleinvakstellingen maar ook een kardex kast. Dit is een grote toren waarin 90 plateaus liggen van ongeveer 2,5m bij 0,8m. Deze zijn gevuld met onder andere badges, logo’s, labels en andere kleinere items. Er passen meer dan 1 miljoen items in. Met één druk op de knop komt een specifiek plateau tevoorschijn. Op deze manier kan bijvoorbeeld ons atelier efficiënt klantlogo’s opslaan en verwerken.

Onze medewerkers

Voor de haalbaarheid van onze duurzame bedrijfsvoering zijn gemotiveerde medewerkers belangrijk. Elk jaar verleggen we onze ambities en blijven we innoveren. Ambitie en talent willen we aanwakkeren en laten doorgroeien. Ontwikkeling van medewerkers zorgt voor kennis in de organisatie en dat maakt onze ambities mogelijk. Met ons opleidingsbeleid stimuleren we elkaar om vaardigheden en kennis te ontwikkelen. Dit kan gaan om organisatie brede opleidingsmogelijkheden, individuele opleidingen aan de hand van een persoonlijk loopbaan traject, arbo- technische opleidingen, algemene opleidingen of interne trainingen in het kader van het inwerkprogramma. Onze ambities zijn gericht op groei. Om dit mogelijk te maken zijn meer medewerkers nodig en automatisering zodat we als organisatie productiever worden. Over 2018 zien we dat het steeds lastiger wordt om goede medewerkers aan te trekken en te behouden.