
DUURZAAM
& CIRCULAIR
Groenendijk Bedrijfskleding
Kleding zo lang mogelijk gebruiken en herinzetten tot een nieuw product!
Circulariteit is iets moois!
Iedereen vindt iets anders van het woord circulariteit. Wij vinden het vooral iets moois en inspirerends. In onze beslissingen hanteren we het volgende uitgangspunt: 100% circulariteit wordt bereikt als een product, na zo'n lang mogelijk gebruik, is terug te brengen naar een grondstof met zijn oorspronkelijke eigenschappen.
Dit betekent dus dat we met de grondstof weer alles kunnen maken wat we willen. Kleding bijvoorbeeld. Een gesloten kringloop is het doel.
In deze kringloop moet de levensduur zo lang mogelijk gemaakt worden. Het product wordt bijvoorbeeld gerepareerd, periodiek onderhouden of wordt na gebruiksduur heringezet bij iemand anders. Na de levensduur wordt het product nuttig verwerkt. Ons groene Textilepoint retoursysteem staat daarin centraal. Materiaal wordt hergebruikt of teruggebracht tot de oorspronkelijke grondstof. Zo is dit weer bruikbaar in de keten en blijft de waarde behouden. Dit vinden wij hoogwaardige circulariteit waar we echt iets aan hebben. Dit is (nog) niet voor ieder product realistisch. In dat geval zoeken we naar andere alternatieven buiten onze eigen keten.

24.000 kilo is al retour!
Hoe geef je daar invulling aan?
In onze circulaire aanpak onderscheiden wij drie niveaus: voor, tijdens en na gebruik. Dit is als het ware een tijdlijn.
Op elk van deze tijdstippen kunnen keuzes gemaakt worden die inhoud geven aan duurzaamheid. Als richtlijn gebruiken we de 9R'en van de circulaire economie:
- Producten slimmer gebruiken en maken: Rethink, Reduce, Redesign
- Levensduur verlengen van het product: Repair, Maintanance, Refurbish,
- Product nuttig verwerken na gebruik: Reuse, Remanufactur, Recycling










Er is een nieuw kledingpakket nodig. Het moment om eens naar de duurzaamheidsdoelstellingen van je organisatie te kijken. Kleding heb je sowieso nodig. Met een slimme kledingkeuze kan je, zonder extra moeite, een prachtig duurzaam verhaal creëren voor je merk. Zo levert kleding nog wat op! We helpen met een nieuw pakket dat écht aansluit op de behoeften. Geen onnodige producten. We hebben een assortiment van merkproducten, maar ook een volledig custom made traject. Deze producten produceren wij zelf.
Kleding kan gemaakt worden van heel veel materialen. Van een aantal stoffen weten we dat het lang meegaat, makkelijk(er) recyclebaar is of juist niet zo slim is. We hebben een assortiment van merkproducten die duurzame kenmerken hebben. Belangrijk is het om te kiezen voor dat wat bij jou past. Wij leggen graag uit wat er gemaakt kan worden van het product als de levensduur voorbij is. Hiervoor hebben we de vier gradaties. Zo weet je preices waarvoor je kiest en of het bij jullie ambitie past.
In onze designs zijn we kieskeurig in de materiaalsamenstelling. We weten dat niet alles recyclebaar is. Onze designer zorgt voor een product met zo min mogelijk materialen en hoogwaardige verwerkingsmogelijkheden na de levensduur. Een lange levensduur en de klantwens staat hierin altijd voorop. Dit noemen wij onze Rethink, Reduce en Redesign filosofie. Dit is de basis van onze dienstverlening.
Wij willen dat kleding zó lang mogelijk meegaat. Daarom gebruiken we stoffen die geschikt zijn voor specifieke werkzaamheden. Is je kniestuk losgekomen, gaat je rits niet meer dicht, of is er een knoop van je jas gesprongen? Wij maken het. Voor ons een kleine handeling, voor jou een groot resultaat.
Een onderhoudsservice waarbij kleding periodiek wordt gereinigd en zo nodig wordt gerepareerd, zorgt voor een langere gebruiksduur. Minder aanschaf nieuwe kleding, dus minder grondstoffen nodig!
Kleding dat nog in perfecte staat is na gebruik (of zelfs nog nieuw), wordt gereinigd en vervolgens opnieuw uitgeleverd. Onze ervaring is dat dit effectief is bij functiegroepen met veel verloop van de medewerkers. De refurbished kleding kan doelgericht ingezet worden. Zo kan de kleding beschikbaar gesteld worden voor stagiaires of uitzendkrachten. Ook kunnen we refurbished kleding toevoegen in de webshop als ‘bewuste keus’ voor de besteller. Samen voorkomen we verspilling!
Met het Textilpointprogramma halen wij kleding, schoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen terug met als doel: nuttig te verwerken na de levensduur. De kleding die wij ontvangen sorteren wij uit op basis van het materiaal dat erin zit en of we het kunnen deassembleren (Wear2Go). Soms komen we kleding of schoenen tegen die direct hergebruikt kunnen worden. Voor deze items werken we samen met Sympany. Zij stellen deze items beschikbaar in ontwikkelingslanden.
Kleding die wij retourontvangen willen we zo goed mogelijk verwerken. Wanneer kleding is gestikt met WEAR2GO stikgaren, kunnen we toevoegingen als knopen, badges en ritsen erafhalen. Is sommige gevallen zijn items direct bruikbaar in een andere producten.
De laatste stap in onze tijdlijn is volledige verwerking. De overige kleding wordt opgenomen in een recyclingproces dat zorgt voor de meest hoogwaardige verwerking. Denk aan nieuwe kleding, isolatiemateriaal, straatmeubilair maar ook aan I-DID tassen. We hanterne hierin vier gradaties. De verwerking hangt af van het product en gebruikte materiaal. Bij producten met het Wear2 stikgaren kunnen we altijd de fournituren (knopen, logo's, striping en ritsen) eraf halen. Soms zijn deze fournituren herbruikbaar. Zo niet, wordt dit apart gerecycled. Doorgaans zijn producten met Wear2 stikgaren het best te recyclen tot nieuwe textielproducten (gradatie 4).