INKOPEN MET JE HART 

Groenendijk streeft naar continue verbetering van de sociale omstandigheden in de keten. Misstanden komen helaas nog vaak voor in de textiel producerende industrie. Het is daarom van groot belang dat we geïnformeerde en weloverwogen beslissingen nemen met betrekking tot het kiezen van productielocaties. 


Dit doen we door middel van ons inkoopbeleid, code of conduct, het auditeren van productielocaties, deelname aan het IMVO-convenant duurzame kleding en textiel én door het analyseren van potentiële risico’s.



Belangrijke sociale uitdagingen in de textielindustrie zijn geformuleerd door de Sociaal Economische Raad (SER) in het IMVO-convenant; Discriminatie, Veilige en gezonde werkomgeving, Leefbaar loon, Kinderarbeid, Gedwongen arbeid en Vrijheid van vereniging.


Sociale aspecten in de productieketen hangen met elkaar samen. Misstanden op één thema zijn een signaal van een gebrek aan beleid. Betrouwbaarheid, Zorg voor later en Veiligheid voor de medewerkers zijn kernwaarden in onze dienstverlening. Deze waarden streven wij na in de productieketen en hierop zijn wij aanspreekbaar.

“Wij zijn open over de uitdagingen binnen de textielindustrie en

vertellen graag hoe wij daar mee omgaan.”

IMVO CONVENANT

Wij werken graag samen. De textielindustrie veranderen kunnen we immers niet alleen. Wij zijn één van de eerste ondertekenaars van het convenant. Inmiddels is dit ons vierde jaar. Het convenant zorgt ervoor dat de Nederlandse textielindustrie zich verenigt. Door gezamenlijk beleid en samenwerking kan er impact gemaakt worden op de sociale omstandigheden.


Jaarlijks brengen wij een verslag uit naar het convenant. Het convenant helpt ons bij de focus op de relevante thema’s en stuurt ons aan om dit steeds verder aan te scherpen. 

DUE DILIGENCE

Er zijn veel partijen betrokken bij de productie van kleding. Op een zorgvuldige manier achterhalen we hoe de keten achter onze producten er écht uitziet. De laatste jaren is daar enorm veel tijd in gestoken. Toch is dit een onderwerp dat nooit klaar is. Het is een continu proces van risico’s achterhalen en hierop inspelen. 

BSCI LIDMAATSCHAP

Een groot deel van onze leveranciers werkt volgens de auditcyclus van Amfori BSCI. We maakten daardoor al enige tijd gebruik van de BSCI-rapportages. In 2019 hebben we besloten om ook zelf lid te worden van Amfori BSCI. Hierdoor krijgen we meer tools tot onze beschikking om met leveranciers aan verbeteringen te werken. Voor 2020 is het doel om ons huidige inkoop-, monitor- en duediligenceproces verder te integreren met de tools die BSCI biedt. Alle leveranciers moeten worden geaudit door een onafhankelijke partij. Door ons BSCI-lidmaatschap hebben we voorkeur voor leveranciers met BSCI .

STAKEHOLDERCONSULTATIE

Wij vinden het belangrijk om in contact te zijn met onze interne en externe stakeholders. Onderstaand een beknopt overzicht van de verschillende verwachtingen en de dialoog die wordt gevoerd.


Klanten

Klanten verwachten dat wij een allesomvattend kledingpakket leveren dat een comfortabele pasvorm heeft, voldoet aan de veiligheidseisen, een lange levensduur heeft en onder verantwoorde omstandigheden is geproduceerd. Verwacht wordt dat wij kunnen uitleggen waarom een product duurzaam, circulair, of juist onverstandig is en hierover op een transparante manier communiceren en adviseren.


Leveranciers

Onze leveranciers verwachten een eerlijke behandeling rond levertijden, prijsonderhandeling en kwaliteitscontrole. Er wordt waarde gehecht aan lange leveranciersrelaties met consistentie in orders. Groenendijk kiest voor een klein leveranciersbestand gestoeld op een duurzame leveranciersrelatie. Aspecten als sociaal, milieu en circulariteit worden constructief besproken en gewaardeerd bij leveranciers.


NGO’s (Niet-Gouvernementele organisatie)

BSCI: Groenendijk is lid van Amfori BSCI. Dit is een platform dat audits uitvoert. Groenendijk werkt met BSCI-auditrapportages, klachten mechanisme, Due Diligence tools om risico’s inzichtelijk te maken en de AMFORI Academy om kennis op te doen. Hierbij integreren we aan de hand van BSCI ons inkoop-, monitor- en Due Diligence proces. Alle leveranciers waarmee wij werken moeten zijn geauditeerd, door het BSCI lidmaatschap heeft Groenendijk een voorkeur voor BSCI.


CNV: In gesprek over thema’s zoals leefbaar loon en vakbondsvrijheid in Vietnam. In aanloop naar ons laatste productielocatiebezoek in Vietnam is er extra informatie ingewonnen. CNV faciliteert projecten, waarbij Groenendijk deelneemt aan het project vakbondsvrijheid van Amplify. Groenendijk heeft zich gefocust op een leverancier in Turkije, waarbij we vakbondsvrijheid  aankaarten binnen het bedrijf en door middel van een sociale dialoog de situatie omtrent vakbondsvrijheid verbeteren.

Groenendijk is daarnaast in gesprek met een leverancier in Vietnam over leefbaar loon samen met twee betrokken partijen die hier ook produceren (convenant ondertekenaars). Het doel is om inzicht te krijgen in de huidige lonen en een leefbaar loon te realiseren in de fabriek. 


Convenant Duurzame Kleding en Textiel: Continue dialoog over verbetering van beleid en praktijk uitvoering volgens de OECD richtlijnen. Door het jaar heen deelname aan verschillende bijeenkomsten en rondetafelgesprekken met andere ondertekenaars en NGO’s. 


Modint: Groenendijk is lid van de Modint, een branchevereniging dat verschillende thema’s met betrekking tot MVO aandraagt. Hierbij voert Groenendijk regelmatig gesprekken met de Modint, wonen we bijeenkomsten en Webinars bij. Hierbij doen we kennis op en voeren we gesprekken met leden over actuele MVO thema’s om onze eigen bedrijfsvoering te verbeteren.





NIEUWE CODE OF CONDUCT
Verplichtingen voor de leverancier én voor onszelf

Om ervoor te zorgen dat onze leveranciers begrijpen welke normen en waarden wij nastreven hanteren we een code of conduct. Deze is gebaseerd op internationale standaarden zoals de ILO-conventies, UN-conventions en Rights of the Child. Eind 2019 hebben we de code of conduct aangepast. We vinden het eerlijker om hierin ook onszelf verplichtingen op te leggen. Zo weet de leverancier ook wat hij aan ons heeft.

EEN VOORBEELD HIERVAN IS

We, the buyer, commit to supporting our suppliers to meet the required labour rights standards by:

  • Continuously working to improve our policies and practice to enable our suppliers to be able to meet their commitments as outlined in this code of conduct.
  • Treating suppliers with respect and consideration in all our dealings and communications.
  • Communicating clearly, promptly and accurately on all issues concerning orders.
  • Taking quality, pay and working conditions into consideration when reviewing our business relationship, rather than moving our business elsewhere purely on the basis of price.
  • Placing orders with lead-times that do not trigger excessive working hour.
  • Develops / uses pricing policy in which the labor costs component is isolated in determining the cost price and is not part of the price negotiation.
  • Following the agreed terms of payment.
  • Providing practical support to our suppliers in striving to meet their obligations under this code of conduct.

KLACHTENMECHANISME

Iedereen die betrokken is in de keten, heeft het recht om een klacht in te kunnen dienen. Helaas komt het voor dat in een onveilige werkomgeving de klachten niet altijd eerlijk worden afgehandeld en er risico’s voor de werknemers aan verbonden zijn. Een goed functionerend klachtenmechanisme is daarom van belang.


Groenendijk maakt gebruik van de volgende mechanismes om werknemers instaat te stellen een klacht in te dienen:

  • Onze leveranciers worden geaudit door partijen zoals BSCI, WRAP, SA8000 of FairWear. Deze leveranciers zijn verplicht om een klachtenmechanisme op te zetten. Groenendijk is aangesloten bij BSCI en hanteert de werkwijze die BSCI voorschrijft.
  • Groenendijk deelt alle informatie rond leveranciers met het Convenant duurzame kleding en textiel. Wanneer NGO’s, lokale vakbonden of andere maatschappelijke organisaties klachten ontvangen komen deze direct bij ons terecht. Het convenant waarborgt vervolgens dat wij een correct Remediation Plan implementeren.


Om deze mechanisme effectief tot uiting te laten komen zijn de volgende acties ingesteld bij Groenendijk:

  • Leveranciers worden bewust gemaakt van de noodzaak om een klachtenmechanisme te ondersteunen.
  • In de code of conduct van Groenendijk is het instellen van een klachtenmechanisme opgenomen. 
  • Bij Groenendijk is een persoon aangesteld die instaat is om klachten te ontvangen, te analyseren en op te lossen.
  • Klachten worden direct gecommuniceerd met leveranciers en er wordt direct contact gezocht met de indiener.
  • Als onderdeel van het BSCI-lidmaatschap hanteert Groenendijk de volgende procedures zodat een verbeterplan tot stand komt:


Acties voor komend jaar:

  • In de textielindustrie is het bekend dat de mechanismes niet overal voldoende werken. Door deze (algemene) signalen besteden we komend jaar meer aandacht aan dit thema in de auditrapportenen en de dialoog die we voeren met levaranciers en stakeholders.
  • Fair Wear Foundation biedt sinds kort niet FairWear leden de mogelijkheid om gebruik te maken van hun klachtenmechanisme. Komend jaar willen we onderzoeken in hoeverre dit geschikt is voor ons.