“In 2019 zijn wij een bestaand pand betrokken aan de rand van Woerden. Het pand was niet geschikt voor onze bedrijfsvoering, maar had wel de mogelijkheid daartoe. We zijn opzoek gegaan naar bedrijven die onze circulaire visie deelden. Door alle kennis te bundelen, is een vooruitstrevend circulair plan ontstaan. Zo is direct gekozen voor een warmte- en koudeopslag. Er zijn twee bronnen geslagen op 45 en 65 meter voor een warmte en koude opslag. Dit bespaart ons 80% aan energieverbruik.”

MARIEN GROENENDIJK | 

EIGENAAR GROENENDIJK BEDRIJFSKLEDING

Ook in onze eigen bedrijfsvoering richten we ons op circulariteit en duurzaamheid. Door de uitgesproken mening over duurzaamheid weet iedereen in onze organisatie wat de kaders zijn waarbinnen gehandeld moet worden. Naast de milieu-impact die Groenendijk heeft door het produceren van kleding, hebben we ook impact door onze bedrijfsvoering. Hier moeten wij dus de juiste keuzes in maken. Gedurende 2019 hebben we weer nieuwe stappen gezet.

VERHUIZING

Begin 2019 stond in het teken van de verhuizing naar ons nieuwe bedrijfspand. In 2018 is het pand volledig gestript. Het pand was oorspronkelijk niet geschikt voor onze bedrijfsvoering, maar had wel de mogelijkheid daartoe. Voor het nieuwe ontwerp is eerst gekeken welke materialen zich allemaal bevonden in het oude pand. Bijna alle materialen zijn opgeslagen en vervolgens hergebruikt in het gebouw. Een paar voorbeelden: de houten binnenkozijnen zijn uit het kantoor verwijderd, voorzien van brandwerend glas en ingezet als afscheiding tussen het atelier, de afdeling bedrukking en het magazijn. Ook zijn de ‘oude’ aluminium kozijnen gewrapt en herplaatst in de gevel. Al het glas is teruggeplaatst in de kozijnen. Het filmpje hiernaast geeft een impressie.


Het systeemplafond is volledig weggehaald en gebruikt als gevelvulling en isolatie. Alle isolatie is hergebruikt in ons bedrijfspand en indien nodig aangevuld met oud textiel. In 2019 is het buitenterrein ingericht met meubels gemaakt van oude kleding. Zelfs de lantaarnpalen zijn gefabriceerd van textiel.

SOCIAL RETURN

Wanneer het kan, zet Groenendijk bij logistieke projecten medewerkers in met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen wij in samenwerking met Ferm Werk. Doordat ons kantoor en distributiecentrum naast Ferm Werk zijn gevestigd, is het mogelijk om veel taken samen op te pakken. Op logistiek gebied gaat het bijvoorbeeld om het uitleveren van verkooporders, retourname, controleren goederen, bijvullen van artikelen en tellingen.


In 2019 is de samenwerking met Ferm Werk verder uitgebreid met meer facilitaire werkzaamheden. Catering, schoonmaak, technische diensten en groenvoorziening zijn daar voorbeelden van. Daarnaast hebben we een aantal personen met een afstand tot de arbeidsmarkt in vaste dienst genomen. Ook hadden we weer samenwerkingen met scholen in de omgeving, zo werkte er iedere woensdagochtend een groep scholieren in het magazijn om praktijkervaring op te doen en hebben we MBO en HBO studenten leuke stageplekken kunnen geven.


OFFICIËLE OPENING

Ook tijdens de feestelijke opening van het nieuwe bedrijfspand is er nagedacht over sociale initiatieven. Zo heeft Brownies&downieS Woerden alle gasten voorzien van heerlijke hapjes en drankjes.

Daarnaast hebben we alle gasten verzocht geen cadeaus te geven, hun aanwezigheid zien wij als een groot cadeau. Wanneer mensen erop stonden toch iets te geven hebben wij gevraagd of zij een gift willen schenken aan de stichting JW Support van Joke Wittekoek. Eigenaren Marien en Nanda Groenendijk hebben Joke tijdens hun reis in Bangladesh leren kennen en willen haar graag helpen haar doelen te behalen. Joke Wittekoek runt in Dhaka een guest house waarmee ze de leefomstandhigheden van kinderen en vrouwen in Bangladesh wilt verbeteren.

Bangladesh staat bekend als een van de armste landen ter wereld. Veel inwoners hebben niet genoeg geld om te kunnen eten, laat staan voor een dokter of om naar school te gaan. Daarnaast wordt het land regelmatig getroffen door vloedgolven, overstromingen en orkanen.

TECHNOLOGISCHE INNOVATIES

Ons nieuwe magazijn is circa 10.000m² groot. Er is veel aandacht besteed aan de routing. Dit zorgt ervoor dat orders zo min mogelijk afstand afleggen en daardoor snel door het magazijn gaan. Er is een rollenbaansysteem dat zorgt voor het interne transport tussen het magazijn en bewerkingsafdelingen zoals het atelier en bedrukking. Orders worden automatisch gesorteerd en komen op de juiste plek terecht.  Ook op het gebied van opslagmethoden zijn er innovaties doorgevoerd. Er zijn traditionele methoden als pallet-, grootvak-, en kleinvakstellingen maar ook een kardex kast. Dit is een grote toren waarin 90 plateaus liggen van ongeveer 2,5m bij 0,8m. Deze zijn gevuld met onder andere badges, logo’s, labels en andere kleinere items. Er passen meer dan 1 miljoen items in. Met één druk op de knop komt een specifiek plateau tevoorschijn. Op deze manier kan bijvoorbeeld ons atelier efficiënt klantlogo’s opslaan en verwerken.

ENERGIEVERBRUIK

In ons energiegebruik willen we volledig zelfvoorzienend zijn. Op ons dak hebben we zonnepanelen en we kopen 100% Hollandse windenergie. Met de verbouwing van ons nieuwe bedrijfspand zijn in 2018 en 2019 allerlei maatregelen genomen die in 2020 pas écht operationeel zijn. Zo zal het aantal zonnepanelen op ons bedrijfspand worden uitgebreid. Ook zijn we overgestapt op een warmte- en koudeopslag. Dit zijn twee bronnen diep in de grond, op 45 en 65 meter, waarmee ons pand wordt verwarmd. Ons energieverbruik daalt daarmee tot wel 80%. Verder is het gehele bedrijfspand voorzien van ledverlichting. Die automatisch uitgaan als er geen beweging is, zodat stroomverbruik wordt beperkt. Door de volledig duurzame energievoorziening hebben we de CO2-footprint van onze energiestromen gereduceerd.


2020 staat in het teken van zonnepanelen. De bedoeling is om 120% op te wekken, de overige 20% delen we met bedrijven in de omgeving.

CERTIFICERINGEN

Door certificeringen en keurmerken is het voor iedereen mogelijk om organisaties onafhankelijk te vergelijken. Het zorgt voor een gelijk speelveld. In ons beleid gebruiken we dit principe om leveranciers en partners te selecteren. Op deze manier worden wij weer door (potentiële) klanten vergeleken. De bedrijfsvoering van Groenendijk wordt elk jaar geauditeerd. We zijn al meer dan 10 jaar ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en 14001 (milieumanagement) gecertificeerd. Dit zien wij als onze basis. Veel (aanvullende) certificering is afgeleid van de ISO-richtlijnen.


Op het gebied van energiegebruik volgen wij de methodiek van de Milieubarometer. Dit maakt de CO2-footprint inzichtelijk.


In 2018 zijn wij lid geworden van het Global Sustainable Enterprise System. Dit is een nieuw systeem dat als doel heeft om duurzaamheid meetbaar te maken. Binnen dit systeem zijn vier pijlers gedefinieerd waarop gescoord kan worden. Bestaande ISO-standaarden zijn hierbij als startpunt gebruikt. Zo wordt de ISO 26000-richtlijn gebruikt voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. In 2019 zijn wij officieel gecertificeerd. De pijlers met onze scores zijn als volgt: Corporate Social Responsibility 78%, Sustainable Procurement 69%, CO2 Reduction 74% en Circular Economy 62%.

WAGENPARK

Elk jaar monitoren wij het verbruik van ons wagenpark. Onze ambitie is om dit elk jaar te verlagen. Bij de aanschaf van nieuwe personenauto’s wordt sinds halverwege 2018 gekozen voor een elektrische variant. Aan het eind van 2019 hadden we 13 volledige elektrische auto’s in ons wagenpark. Daarnaast hadden we 14 hybride/plugin auto’s. Bij elkaar vormt dit 55% van ons wagenpark.


Ook hebben we een nieuwe pasbus die is voorzien van zonnepanelen zodat de bus op elke locatie zelfvoorzienend is in stroom voor verlichting, verwarming en airco.


GROENENDIJK ACADEMY

Binnen onze organisatie is kennis over veel diverse onderwerpen te vinden. Toch blijft specifieke kennis vaak hangen bij een bepaalde afdeling of projectgroep. In 2019 zijn we gestart met interne trainingen waarbij ‘specialisten’ kennis delen met verschillende lagen in de organisatie. We willen dat iedereen voldoende en actuele achtergrondinformatie heeft over voor Groenendijk belangrijke thema’s zoals; special trajecten, productontwikkeling, logo’s en duurzaamheid.

COMMUNICATIE

Ook zijn we begonnen met het nog beter communiceren over bijzondere activiteiten binnen de organisatie. Inmiddels zijn er ruim 200 collega’s aan het werk bij Groenendijk. Elke week wordt er een interne update gegeven over de belangrijkste activiteiten en hoogtepunten op de verschillende afdelingen. Zo blijft iedereen op de hoogte van de interne ontwikkelingen.

VERPAKKINGSMATERIALEN

Onze verpakkingsmaterialen moeten zoveel mogelijk van gerecycled materiaal gemaakt zijn. Waar dit niet mogelijk is, zullen wij het meest duurzame alternatief met onze toeleverancier bespreken en voor deze keuze gaan. Over 2019 hebben we alleen maar FSC karton ingekocht. Daarnaast reduceren wij het gebruik van verpakkingsmateriaal zoveel mogelijk door producten gezamenlijk in te pakken en een zo klein mogelijke doos of zak te gebruiken bij verzending. Dit blijven wij steeds innoveren.

FLUITEND AAN HET WERK

Eerder in dit verslag viel al te lezen over de 100 dagen challenge die binnen Groenendijk in 2019 is uitgevoerd. Met deze challenge willen wij iedereen ‘Fluitend Aan Het Werk’ krijgen, zowel onze klanten en kledingdragers als ons eigen personeel. We hebben mooie resultaten bereikt en blijven ons natuurlijk inzetten om iedereen Fluitend Aan Het Werk te laten gaan! Ook in 2020 worden er door de projectgroep in samenspraak met de directie plannen gemaakt over hoe we deze doelstelling kunnen behouden!