FLUITEND AAN HET WERK

In 2019 zijn wij tegen het eind van de zomer gestart met de 100 dagen challenge. Via deze challenge wilden wij iedereen ‘Fluitend Aan Het Werk’ krijgen, zowel onze klanten en kledingdragers als ons eigen personeel. De challenge werd in eerste instantie opgezet aan de hand van de vraag: ‘Hoe kunnen wij de klanttevredenheid nog verder verbeteren, zodat de klant en onze medewerkers fluitend aan het werk gaan? Met ons nieuwe bedrijfspand hebben we allerlei nieuwe innovaties doorgevoerd, dit geeft ook de mogelijkheid om processen verder te optimaliseren. Verschillende afdelingen zijn hier hard mee aan de slag gegaan en dit heeft geleid tot verrassende resultaten. Inmiddels is de 100 dagen challange afgelopen, de dynamiek die hierdoor is ontstaan blijven we stimuleren.

VERDUURZAMINGSPROJECTEN

Continu zijn we bezig met het innoveren van producten. Ons BOA-pakket bestaat al een tijd uit producten met gerecycled en biologisch materiaal. Ook bevat onze kostuumlijn gerecycled polyester. Inmiddels zijn alle kleuren beschikbaar in de gerecyclede versie. Ook hebben we de ontwikkeling ingezet voor een aantal typen werksokken die gemaakt zijn van gerecycled materiaal en toch het gebruikscomfort behouden.

INTERREG PROJECT CIRCTEX

Onze doelstelling is om uiteindelijk al onze producten in een circulaire kringloop vorm te geven. Wij doen al lang onderzoek naar circulariteit en hebben een aantal producten die volledig of gedeeltelijk circulair zijn. Met deze ervaring hebben we ideeën over hoe we meer producten circulair kunnen maken. Maar we zien door onze ervaring ook obstakels ontstaan. Er zijn vier fases waarin we processen anders moeten vormgeven: grondstoffen, productie, gebruiksfase en retourname.


In 2019 hebben we vanuit Interreg de definitieve goedkeuring ontvangen voor een praktijkgericht onderzoek naar circulaire werkkleding. In dit onderzoek worden technieken ontwikkeld om een RWS jas (reflectiejas), shoftshell, worker en polo te produceren die volledig zijn te recyclen tot een nieuw textielproduct. Vervolgens wordt in een gebruiksfase test het effect van vervuiling en reiniging gemeten. Uit eerdere testen weten we dat vervuilde kleding niet goed is te recyclen. Meer informatie op pagina 13.


STIMULEREN KLEDINGPRODUCTIE GHANA

In samenwerking met de Ethical Apparel Africa werkt Groenendijk aan de ontwikkeling van de kledingsector in Ghana. In 2018 is er gewerkt aan de verbetering van de productielocatie en is er gestart met samples om uiteindelijk te komen tot een concurrerend product. De fabrieken hebben moeite om te concurreren op de internationale markt. In combinatie met de overdaad aan tweedehandskleding van buiten Afrika is de innovatiekracht steeds verder afgenomen. Om de werkgelegenheid en leefomstandigheden te verbeteren is Groenendijk een samenwerking gestart met een Ghanese fabrikant.


Door het kennisniveau te verhogen is de kwaliteit enorm verbeterd. De doelstelling om in 2019 een productie op te starten is gelukt. Voor onze eindklant zijn prachtige overhemden geproduceerd! Voor ons is dit een mooi begin om verder te werken aan verbetering van de werk- en leefomstandigheden. Zo wordt er transport, gezondheidseducatie, muskietennetten en een eerlijk salaris gefaciliteerd.

RECYCLE CORNER

In ons nieuwe pand is een verwerkingsruimte en magazijn ingericht voor onze recycling activiteiten. Met ons Retourname Service Systeem ontvangen we steeds meer afgedankte kleding. Door onze uitbereiding kunnen we blijven waarborgen dat alle kleding wordt gescheiden en wordt verwerkt door een partner die dit zo hoogwaardig mogelijk kan hergebruiken. Met een gesloten systeem waarborgen wij dat de kleding onherkenbaar verwerkt wordt en de kleding niet met logo een tweede leven kan krijgen. 

"In 2019 hebben we meer dan 33.000 kilo textiel retour ontvangen." 

ROBOT

Sinds kort hebben we een slimme robot: de ROBOTS6. We gebruiken de robot om onze pallets in te wikkelen met folie. De robot is heel nauwkeurig geprogrammeerd waardoor iedere pallet optimaal wordt verpakt met zo min mogelijk materiaal. Hiermee besparen we veel plastic wat weer voordelen heeft voor het milieu!