Zorgvuldig omgaan met het milieu start bij hoe kleding wordt gemaakt. We streven naar productiemethoden die effectief werken, maar ook het milieu ontlasten. De afdeling productontwikkeling focust zich dan ook op de keuze voor de juiste grondstof, verf en finish. Leveranciers mogen geen chemicaliën gebruiken die een schadelijk effect hebben op gezondheid of het milieu. We hebben steeds beter de toeleveranciers in beeld. Hierdoor zien we mogelijkheden om ons inzicht in het gebruik van chemicaliën te verbeteren.

"Een eerste stap is het kiezen voor milieuvriendelijk materialen. Het verschil in milieubelasting tussen nieuw en gerecycled materiaal is enorm: per kilo polyester kan dit oplopen tot 2,3 Kg CO₂ Eq!"

GRONDSTOFGEBRUIK

In een circulaire economie staat grondstofgebruik centraal. Wij willen materiaal gebruiken dat bestaat uit gerecyclede grondstoffen en vervolgens ook na gebruik recyclebaar is tot nieuwe grondstof.


Materiaal wordt geselecteerd op basis van een design dat geschikt is voor de gebruikersgroep. Het design is bepalend voor het hoogwaardig of laagwaardig recyclen van producten na de gebruiksfase. De doelstelling is om producten te fabriceren met in beginsel duurzame materialen. Vervolgens streven wij naar het gebruik van of mogelijk maken van monomaterialen.

MEEST GEBRUIKTE GRONDSTOFFEN IN DE KETEN

POLYESTER

Polyesters worden vervaardigd uit aardolie. Aardolie is een niet-hernieuwbare hulpbron en daarom eindig in gebruik. 59% van de wereldwijde vezelproductie is afkomstig uit polyester. Polyesterproductie is energie-intensief en zorgt voor hoge broeikasgasemissies. Ook is polyester niet biologisch afbreekbaar en geeft de productie dus milieudruk. Het duurt tot wel 1000 jaar voordat polyester is afgebroken.


In beginsel is polyester dus geen duurzaam materiaal. Toch zien wij wel duurzame mogelijkheden met polyester. Polyester behoudt als een van de weinige materialen grotendeels zijn eigenschappen na recycling. Hiervoor zijn wel 100% monostromen nodig. Wanneer polyester na de eerste gebruikscyclus opnieuw bruikbaar is in de kledingproductie ontstaat er een gesloten grondstofcyclus. Daardoor zijn er minder of geen nieuwe grondstoffen nodig.

CIJFERS: Aandeel Repet in ons polyester gebruik

Repet polyester 2017 - 12% 
Repet polyester 2018 - 25%
Repet polyester 2019 - 55% 

De productie van niet-gerecycled polyester uit aardolie gaat gepaard gaat met een hoge uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan en lachgas) en een hoog energieverbruik. Deze broeikasgassen veroorzaken een grote bijdrage aan het milieueffect ‘klimaatimpact’. Bij het recyclen van polyester wordt voorkomen dat aardolie nodig is. Er is alleen milieu-impact door inzameling (transport) en energieverbruik voor het recycleproces. Hierdoor komen de CO2-uitstoot en het energieverbruik van de productie van polyester een stuk lager uit. Dit is duidelijk terug te zien in een vergelijking: de impact  van 1 kg gerecycled polyester is bijna 90% lager dan die van 1 kg niet-gerecycled polyester. Ook de energie die nodig is voor de productie van gerecycled polyester daalt met ongeveer 90%. Een product voorbeeld hiervan is onze BOA polo. De polo is gemaakt van gerecycled meteriaal. 10 BOA polo's leveren een flinke energie besparing op,  omgerekend staat dit gelijk aan 360 kopjes koffie.  

KATOEN 

Katoen is de belangrijkste vezel die wordt gebruikt in de textielindustrie. 80% van de katoenproductie is afkomstig uit China, India, Pakistan, USA, Brazilië en Oezbekistan. De laatste jaren is katoen uit Oezbekistan slecht in het nieuws geweest. Het risico op dwangarbeid is hier extreem hoog. Groenendijk neemt daarom bewust geen katoen uit Oezbekistan af.


In onze collecties wordt veel gewerkt met katoen. Wij streven naar gebruik van biologisch katoen. Dit zorgt ook voor dilemma’s; uiteindelijk bepaalt de klant. Door transparant te zijn over de mogelijkheden willen wij stap voor stap het percentage biologisch katoen in de special producten verhogen. In onze eigen producten die niet klantspecifiek zijn, zitten we inmiddels op 40% biologisch katoen.

CIJFERS

Bio katoen 2017 - 34%

Bio katoen 2018 - 32%

Bio katoen 2019 - 40%

WAAROM WIJ BEWUST MET KATOEN OMGAAN 

Katoenteelt wordt gekenmerkt door een aantal milieuproblemen die op lokaal niveau direct zichtbaar zijn.
Problemen die internationaal worden onderkend:


  • Verschraling van de bodem en afname van de biodiversiteit door eenzijdige teelt (monocultuur) en pesticiden gebruik.
  • Toevoer van grote hoeveelheden meststoffen om toch te kunnen telen.
  • Hoog pesticiden gebruik: meer pesticiden worden gebruikt voor katoenteelt dan voor welk ander gewas dan ook.
  • De pesticiden worden vaak op manieren toegepast die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
  • Bijdrage aan waterschaarste door (inefficiënte) irrigatie. De katoenplant heeft veel water nodig om katoen te produceren.


Biologisch katoen vormt een alternatief voor de traditionele katoenteelt.
Kenmerkende verschillen zijn:


  • Er mogen geen synthetische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.
  • Er mag geen kunstmest worden gebruikt (wel dierlijke/organische mest).
  • Waterverspilling wordt getracht te voorkomen middels een waterbeheerplan. Boeren hebben betere kennis van  (biologische) katoenproductie en leren efficiënter te irrigeren. Echter, ook biologisch katoen mag verbouwd worden in gebieden met waterschaarste.

BLEND POLYESTER / KATOEN

Een groot deel van onze producten bestaat uit een blend van katoen en polyester. Het product heeft dan als basis een doek dat een mix is van katoen en polyester. Zoals eerder beschreven, hebben deze materialen op verschillende gebieden impact. Naast de productie-impact zien wij een groot probleem bij de recycling van dit type blend stoffen. Een stof gemaakt van een monomateriaal is hoogwaardiger te recyclen dan een stof van gemixt materiaal. Polyester stof, zonder verdere toevoegingen, kan gerecycled worden tot een grondstof met virgin eigenschappen. De kwaliteit blijft dus behouden. Een textielproduct bestaand uit een blend kan door de gemixte grondstofstructuur alleen laagwaardig worden vervezeld.

Wij streven ernaar om zo min mogelijk blend artikelen te creëren. Gemixte materialen zoals een blend zijn niet meer terug te brengen tot de twee oorspronkelijke grondstoffen. Ook geldt dit voor monomaterialen waar iets op gestikt is. Vanuit recycling oogpunt ontstaat hierdoor een gemixt materiaal, een blend.


Het risico op laagwaardige recycling willen wij voorkomen door het gebruik van Wear2 garen. Dit zorgt ervoor dat verschillende materialen die aan elkaar zijn gestikt eenvoudig scheidbaar zijn tot mono-materialen. Dit kan doordat het Wear2 garen breekt wanneer het in aanraking komt met industriële microwave golven.

POLYAMIDE

Binnen ons productassortiment wordt polyamide vooral gebruikt in sokken. Polyamide is een algemene naam voor verschillende textielvezels. Deze vezel wordt ook vaak gebruikt in sportkleding. Nylon is hier een voorbeeld van. De productie van polyamide is een chemisch proces en heeft een duidelijke CO2-footprint. Polyamide is niet biologisch afbreekbaar. Polyamide is mechanisch te recyclen. Er is een groot volume aan monomateriaal nodig. Er wordt veel gebruiktgemaakt van visnetten als input voor een nieuw garen: ECONYL.

WOL 

De wol die wij gebruiken komt van schapen. Voornamelijk is dit het merinosschaap. Dit soort kenmerkt zich door de vele huidplooien en fijne structuur van de wol.


Een risico bij dit materiaal is het zo genaamde ‘mulesen’. Dit is het, vaak onverdoofd, wegsnijden van stukken huid bij het achterwerk om parasitaire infecties te voorkomen. Dit is dieronvriendelijk en gaat gepaard met mishandeling. Het grootste deel van de wereldwijde wolproductie is afkomstig uit China, Nieuw-Zeeland en Australië.


Wij hebben een voorkeur voor wol afkomstig uit Nieuw-Zeeland. In dit land is bij wet mulesing verboden. Een deel van onze producenten gebruikt wol afkomstig uit Australië. Het is bekend dat hier de leveranciers achterlopen betreft dierenwelzijn. Om het risico te verminderen willen we bewijs zien dat er geen mulesing wordt toegepast. De leverancier moet zijn certificeringen en/of auditrapporten opsturen.

AANTAL KILO WOLGEBRUIK IN EIGEN COLLECTIES 

CIJFERS

Wol 2017 - 11.499 KG


Wol 2018 - 12.082 KG

Wol 2019 - 13.208 KG

MICROPLASTICS

Bij het dragen van synthetische kleding (bijvoorbeeld polyester, nylon en elastaan) wordt onbewust het milieu vervuild. Zonder dat het écht zichtbaar is, laten deze producten tijdens elke wasbeurt microvezels los. Deze microvezels zijn zó klein, dat ze niet te filteren zijn bij de waterzuivering. Microplastics hebben een doorsnede van minder dan 1 millimeter en nanoplastics zijn nóg kleiner. Uiteindelijk komen ze dus via de wasmachine in ons ecosysteem terecht.


De plastic soep in de zee is een welbekend fenomeen. Dit is zichtbare vervuiling. In werkelijkheid zijn de piepkleine deeltjes overal in lucht, water, bodem, planten en dieren terug te vinden. Wij zien polyesters als een goede mogelijkheid om circulariteit tot werkelijkheid te maken in veel producten. Polyester is immers een grondstof dat ook bij recycling zijn eigenschappen behoudt. Wanneer het polyestergebruik toeneemt, zorgt dit ook voor neveneffecten. Wij zijn ons bewust van deze problemen en verzamelen actief kennis over dit onderwerp. We hebben al geëxperimenteerd met een waszak die de microvezels opvangt. Toch zien wij dit niet als dé oplossing en zoeken we hiervoor dus verder naar betere opties.

VERFSTOFFEN

Natuurlijke verfstoffen zijn niet per definitie milieuvriendelijker dan synthetische verfstoffen. Synthetische reactieve kleurstoffen hebben een zeer hoge kleurechtheid en worden daardoor nauwelijks uitgespoeld, natuurlijke kleurstoffen hebben doorgaans veel milieuonvriendelijke hulpstoffen nodig ter verbetering van de kleurechtheid.

TRANSPORT IN DE KETEN

Onnodige transportbewegingen tussen productielanden moeten voorkomen worden. Groenendijk geeft de voorkeur aan productielanden waarbij de productieketen gecentreerd is. Dit betekent dat ook de toeleveranciers zich in de omgeving bevinden. 


Wij produceren in Azië, maar voor een groot deel ook in Oost-Europa. In Europa produceren heeft onze voorkeur; dit scheelt flink in transportkilometers. Vanuit Azië transporteren wij bij voorkeur producten per boot. Dit is minder belastend voor het milieu dan per vliegtuig.