AUDITMETHODEN

Voor het aangaan van een leveranciersrelatie moet een leverancier auditrapporten overhandigen. Groenendijk verplicht niet één specifieke methodiek. Gezien de verscheidenheid aan auditmethoden laten wij de leverancier hierin vrij. De leverancier moet niet geconfronteerd worden met extra regeldruk.


Het uitgangspunt is dat productielocaties jaarlijks geauditeerd worden door partijen als BSCI, Fair Wear, SA8000 en SMETA.

Bij eventuele andere auditrapporten wordt een minimaal niveau geëist dat gelijk staat aan BSCI C.





Eind 2019 heeft Groenendijk een lidmaatschap aangevraagd bij Amfori BSCI. In 2020 wordt dit met de inkoopafdeling geïmplementeerd. Productielocaties die BSCI-lid zijn worden opgevolgd vanuit het Amfori Platform. Groenendijk is lid van Amfori BSCI en heeft voorkeur voor leveranciers die BSCI-cyclus volgen. Op dit moment beschikt 97% van onze directe producenten over auditrapportages. Van onze échte kernleveranciers is 100% geauditeerd.

BEOORDELINGSPROCES NIEUWE LEVERANCIER

IN DE INITIËLE BEOORDELING WORDT GEKEKEN NAAR

  • Aangeleverde auditrapporten
  • Risicoanalyse land en locatie
  • Noodzaak in verband met bestaande leveranciers
  • Verbeterperspectief
  • Beoordeling wordt uitgevoerd door CSR en inkoop. De documentatie wordt digitaal opgeslagen. Ondertekening van de Groenendijk Code of Conduct maakt de beoordeling compleet.

    Wanneer een auditrapport aantoont dat de locatie onvoldoende scoort wordt de productielocatie afgewezen. Op basis van de historie aan auditrapporten en de verbeterpunten wordt gekeken naar het verbeterperspectief. De productielocatie wordt definitief afgewezen als de aandachtspunten te veel afwijken van onze standaard en als er niet wordt gewerkt aan verbetering.

STRUCTURELE AANPAK

Van iedere leverancier wordt een dossier opgebouwd. Na de initiële goedkeuring wordt jaarlijks om een update gevraagd. Bij leveranciers die BSCI-lid zijn, wordt de BSCI-cyclus gehanteerd. Bij leveranciers waar gemiddeld één order per twee jaar wordt geplaatst, wordt voorafgaand aan de order gevraagd om een recent auditrapport.


HIERONDER STAAT HET MONITORINGSPROCES DAT WIJ HANTEREN BESCHREVEN

In de periodieke beoordeling wordt altijd gevraagd naar een recent auditrapport. Tijdens een audit kan het zo zijn dat er aandachtspunten worden gevonden bij de productielocatie.


Aan de hand van de ernst van het aandachtspunt stellen wij eisen aan de termijn waarbinnen dit moet worden opgelost:

  • KLEIN AANDACHTSPUNT
    moet worden opgelost binnen het jaar, maximaal voor de volgende audit
  • MIDDELMATIG AANDACHTSPUNT
    moet worden opgelost binnen drie tot zes maanden vanaf de constatering
  • ERNSTIG AANDACHTSPUNT
    moet direct worden opgelost, binnen drie maanden moet een nieuwe audit zijn uitgevoerd.


Het stoppen van samenwerkingen willen wij, afhankelijk van de misstand, voorkomen. Het verder helpen van de mensen die er werken is ons uitgangspunt. Als de fabrikant uiteindelijk geen verbeterinitiatieven neemt, wordt het ordervolume verminderd. Wanneer daarna nog niets verandert, kan het stoppen van de samenwerking met de fabrikant de beste optie zijn. Het in stand houden van foute omstandigheden willen we niet.

een reis met de douane

Periodiek bezoeken wij onze productielocaties. In 2019 zijn we in Vietnam, China en Slowakije geweest. De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het project voor de nieuwe dienstkleding van de douane. Na de zomer van 2020 moeten de ruim 3000 medewerkers van de Nederlandse douane aan het werk in hun nieuwe uniform. Om de beste kwaliteit dienstkleding te kunnen garanderen zijn er diverse productielocaties bezocht. Benieuwd hoe een traject naar nieuwe dienstkleding eruit ziet? Wij nemen je mee tijdens onze reis met de douane.


Na afronding van de aanbesteding heeft onze afdeling productontwikkeling samen met couturier Mart Visser en een projectteam van de douane de herkenbare ontwerpen vertaald in een definitief kledingpakket. Onze afdeling inkoop heeft ondertussen met ongeveer 24 verschillende fabrikanten een planning gemaakt om te komen tot tijdige levering van de ruim 350.000 artikelen. Diverse collega’s hebben samen met de specialisten van de douane de afgelopen tijd meerdere productielocaties bezocht om te controleren of de kleding daadwerkelijk voldoet aan alle kwaliteitseisen en voorwaarden op het gebied van werkomstandigheden en duurzaamheid.


CHINA & VIETNAM

Jaap Groeneweg (algemeen directeur) en Brigitte Dernison (productontwikkelaar) hebben begin december 2019 de reeks werkbezoeken afgetrapt met een reis naar China en Vietnam samen met een aantal betrokkenen vanuit de douane. In acht dagen tijd zijn zes verschillende productielocaties bezocht, twee in China en vier in Vietnam.



KWALITEIT
Bedrijfskleding moet voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit. Stoffen moeten lang mooi blijven, tegen een stootje kunnen en de kleding moet óók nog eens comfortabel zijn. En uiteraard moeten de maten van de kleding steeds hetzelfde zijn en overeenkomen met de paskleding waarmee de 3000 douaniers zijn maatgenomen. Controles zijn heel belangrijk om de kwaliteit te kunnen garanderen. Om deze reden is het dan ook geen uitzondering dat wij de productielocaties zelf bezoeken om producties te begeleiden en te controleren.


SOCIALE NORMEN
Niet alleen om de kwaliteit te waarborgen is het van belang de locaties te bezoeken, ook vanwege het sociale aspect is het belangrijk om zelf te zien hoe hiermee omgegaan wordt op de productielocaties. Al onze productielocaties voldoen aan de hoogste eisen op dit gebied, de fabrieken moeten voldoen aan strenge regelgeving rondom het aantal werkuren, de grootte van de werkplek en diverse andere ‘normale’ werkomstandigheden. Hoewel wij dit laten controleren door officiële instanties voor elke fabriek waarmee wij samenwerken, is het waardevol om dit ook zelf te ervaren en transparant te kunnen delen met de klant. Ook is dit relevant om ons inkoopproces te blijven verbeteren met de leverancier.


DUURZAAMHEID

Om aan deze doelstelling bij te dragen zijn wij altijd op zoek naar innovatieve mogelijkheden en bieden wij diverse mogelijkheden om duurzamer met bedrijfskleding om te gaan. Ook in het douane project is dit een onderdeel. Naast de productielocaties die voldoen aan de hoogste milieueisen stimuleren wij het gebruik van gerecyclede grondstoffen en recyclen wij zelf zoveel mogelijk oude werkkleding en geven de kleding op deze manier een tweede leven.

SLOWAKIJE
Ook zijn we in Slowakije geweest. Dit bezoek stond in het teken van productontwikkeling, met de producent is gekeken of de kwaliteitseisen worden gehaald en hoe we nog verder kunnen verbeteren. We vinden het belangrijk om dit proces gezamenlijk te doen.

WE WERKEN GRAAG LANG SAMEN

Wij geloven in langetermijnrelaties met onze klanten, maar zeker ook met onze leveranciers. Met ruim 70% van onze leveranciers werken we al langer dan 6 jaar samen. Dit is het fundament onder ons streven naar kwaliteit. De klant verwacht door de jaren heen dezelfde kwaliteit. Vertrouwen, transparantie en continuïteit van de kwaliteit zijn voor ons belangrijk in de relatie met leveranciers.