Voor onze ambitie 100% circulair is het essentieel dat we bij Groenendijk blijven inzetten op producten waarmee van kleding, wederom kleding kan worden gemaakt. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de grondstoffen die we gebruiken een verantwoorde oorsprong heeft. Onze betrokkenheid bij de onder­staande initiatieven draagt hier op verschillende manieren aan bij.

duurzame materialen

wear2 garen

De ambitie om echte circulaire kleding te ontwikkelen hebben wij al tijden. Het Textiles 4 Textiles project (2009-2012) had de focus op het sorteren van kleding. Het is belangrijk dat materialen gescheiden kunnen worden om ze goed te kunnen recyclen, net als u thuis afval scheidt zodat het beter te recyclen is. 


Eén van de belangrijke lessen die wij leerden uit het Textiles 4 Textiles project was dat het scheiden van kleding alleen niet voldoende was. Kleding bestaat namelijk vaak uit meerdere soorten materialen zoals knopen, ritsen, voeringen etc. Bij een individueel kledingstuk is het dus ook nodig om materiaal te scheiden. 


In 2016 zijn wij daarnaast een samenwerking gestart met C-Tech Innovation, om hun innovatie verder te brengen. C-Tech Innovation heeft namelijk een garen ontwikkeld genaamd Wear2, dat oplost wanneer het in aanraking komt met magnetronstraling. Dit garen in combinatie met het slim ontwerpen van kleding kan een versnelling teweegbrengen in onze circulaire ambitie. 


We staan nu op het punt om het Wear2 garen verder door te ontwikkelen zodat het industrieel toegepast kan gaan worden. Op dit moment moet het garen een hogere treksterkte krijgen en doorontwikkeld worden zodat het ook ingezet kan worden bij onze productielocaties.


circulair

Ons concept Circulaire bedrijfskleding heeft in 2016 de prestigieuze Corporate Fashion Award gewonnen in de categorie Sustainable Fashion. Het totale concept droeg bij aan de winst, volgens de jury gaat dit concept een grote bijdrage leveren aan de circulaire economie.


Ook de aanpak van Groenendijk Bedrijfskleding sprak de jury aan, het volledig geteste polyesterdoek in combinatie met het Wear2 garen is uniek. De kleding is uniek in de mogelijkheden tot recycling maar verliest niet de functionaliteit uit het oog.


Dit is een essentiële combinatie voor het creëren van een succesvol product!

GOTS

GOTS borgt de gehele keten in het proces; vanaf het katoenveld in China tot aan de eindcontrole in ons magazijn in Nederland. Het label controleert de sociale omstandigheden en garandeert dat er minstens 70% biologische grondstoffen zijn gebruikt in het product. De onafhankelijke auditeurs zien erop toe dat door de hele keten – van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie – wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken. De GOTS-certificering vereist daarnaast de naleving van sociale criteria bij de katoenteelt en de verwerking tot materiaal. 


Groenendijk heeft zich gecommitteerd aan GOTS om als vliegwiel te fungeren. Wij hopen hiermee dat onze toeleveranciers ook de stap gaan zetten zich GOTS te certificeren zodat er meer gecontroleerde bio-katoen op de markt komt.

grs

GRS heeft net als GOTS ook een borgingssysteem met betrekking tot het borgen van sociale omstandigheden. Deze is wel iets minder streng dan bij GOTS dus het blijft goed om nog een andere certificering erbij te hebben met betrekking tot sociale omstandigheden. 


Met het GRS-certificaat geven wij inzicht in of voor de producten die wij aanbieden post- en/of pre-consumer textiel (snijafval of daadwerkelijk gedragen kleding) is gebruikt om het kledingstuk mee te produceren. Hiermee willen wij voorkomen dat er claims worden gemaakt die niet geheel waar zijn en zorgen dat we stappen maken met betrekking tot het hergebruiken van oude kleding voor nieuwe kleding.


Door middel van dit certificaat willen zo transparant mogelijk communiceren met alle betrokken stakeholders van productie tot consument.